HTML

Twitter

I., II. és XII. kerületiek blogja

Blog az I., II. és XII. kerületről. Kocsmákról, terekről, parkokról, mindenről ami körülöttünk van. Mi leírjuk kompromisszum nélkül. Ha tetszik a blog, ajánld ismerőseidnek. Szívesen fogadunk mindent a
belbudablog@gmail.com
e-mail címre.

Friss topikok

  • Ökörkorty Bandi: @budapestjovoje.freeblog.hu: El sem hinnéd, mennyire. De egyszer már tényleg összegereblyézem a fo... (2009.11.27. 12:41) Szolgálati közlemény
  • Lámpaoltó: belvaros.blogspot.com/2009/10/hollan-emlektabla-lanchid-tomcat.html Végjáték: a Hollánok emléktáb... (2009.10.29. 10:03) Bekövetkezett
  • retax: @szalas: ezt most Tomcat kérdezi vagy mondja? (Amúgy nem muszáj üzengetnie, nyugodtan írhat ide.) ... (2009.10.07. 22:31) Emlékművet bontanának a...

Archívum

Emlékművet bontanának a...

2009.10.06. 17:02 Ökörkorty Bandi

Na, vajon kik is? Nem, ezúttal nem a cigányokról van szó, és nem is a ruszki betonfalloszt  átértelmezőkről. A Hírszerző nevű webszemét weboldal egyik munkatársa szervezkedik. Tekintsünk most el Tomcat személyétől, s csak a száraz tényeket vizsgáljuk:

  1. A Lánchídon a két – vörösök által – kivégzett Hollán Sándornak soha nem került meg a holtteste, síremlékük – tudtommal – sehol sincs. (Ez utóbbi megállapítás egyébként igaz a tanácsköztársaság valamennyi áldozatára.)
  2. Minden jóérzésű ember (tehát a kommunisták kivételével mindenki) egyetért abban, hogy MINDEN EMBERNEK KIJÁR A VÉGTISZTESSÉG.
  3. Ezt [a végtisztességet] Tomcaték és a Hollán család úgy kívánták megadni apának és fiának, hogy helyreállíttatták az emléküket őrző, de a háború után a kommunisták által levert emléktáblájukat, ami ma Magyarországon az egyetlen emlékműve a vörösterror áldozatainak.
  4. Akiket tehát zavar ez az emlékmű, azokan nincs semmi jóérzés, és vagy el akarják hallgatni a vörösök embertelen cselekedeteit, vagy – ami még ennél is rosszabb – azokat hőstetteknek tekintik, az áldozatokat pedig még holtukban is meg kívánják fosztani emberi méltóságuktól – melyre ha másokról van szó, oly érzékenyek.

 A kétnyelvű emléktábla

Ezek a bizonyos illetők riogattak már a XII. kerületi turulszobor elbontásával is, de látva az emberek elszántságát a szobor megvédésére, meghátrálni látszanak. Ugyanis hiába van a kezükben a bontási engedély, a mai napig nem mertek nekiesni, mert rengeteg ember – köztük én is – vállalta, hogy ha kell, erőszakkal is megakadályozza a bontást. Remélem, ezek az emberek azt sem tűrnék szótlanul, ha a Hollán-emléktáblát érné valami.

4 komment

Címkék: lánchíd emléktábla turulszobor xii. kerület i. kerület

A bejegyzés trackback címe:

https://belbuda.blog.hu/api/trackback/id/tr571432034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

retax 2009.10.07. 16:04:32

Azt hittem, hogy ez egy objektív, olvasmányos blog lesz, de sajnos csalódnom kellett: vagy száraz tényeket másodközöl (biopiac, köszönjük...) vagy egyértelműen elfogult véleményeket.

El kéne gondolkozni azon, hogy bárki kirakhat-e bármilyen táblát egy műemlék hidra, mert ha igen, szóljunk Ophelie anyukájának is!

Ha történtetesen Tomcat - aki az eddigi megnyilvánulásai alapján közelebb áll a (vörös)terrorhoz, mint Hollán Sándor szellemiségéhez - engedély birtokában az eredetivel megegyező táblát rakta volna ki, akkor ez nem lenne baj, de ő nem is titkolja, hogy nem Hollán Sándornak akar emléket állítani, hanem elsősorban maguknak, a bombagyárnak.

Ökörkorty Bandi · http://belbuda.blog.hu 2009.10.07. 17:42:25

@retax: Egy blogon engedtessék már meg az elfogultság, köszi.

Ophélie holttestét hazaszállították, és eltemették. A két Hollánét meg sem találták, így azt hiszem, az ő esetükben meggyilkolásuk helyszínén kell megemlékezni róluk. (Ráadásul – ellentétben a sugallatoddal – nem a szomszéd Kovács Pistikéről és apukájáról, id. Kovács István alkoholistáról beszélünk, hanem két államtitkárról.)

Amit kifelejtettem a posztból: ez az emléktábla nem odanőtt, hanem helyre lett állítva. Negyedszázadig állt azon a helyen, ahol ma is, de Rákosiék – akik közismerten törvénytisztelők és erkölcsösek voltak – 1946-ban leverték, és megsemmisítették. (Nyilván nem azért, mert Hollánék élve előkerültek.)

A tábla ügyéről annyit tudok, hogy a hírszerzős arc és Tomcat is először jogi lépéseket tesz, aztán meglátjuk hogy alakul. Most aláírás-gyűjtési akció van folyamatban a tábla megmentéséért, illetve Tomcat perelni készül a Fővárosi Önkormányzatot a tábla eltávolításáról szóló határozata illetve a tulajdonosi jogkör értelmezése miatt. Hogy eközben magát is promózza-e, leszarom.

retax 2009.10.07. 22:31:45

@szalas: ezt most Tomcat kérdezi vagy mondja? (Amúgy nem muszáj üzengetnie, nyugodtan írhat ide.)

@Leke: a hozzászólásokban meg engedtessék meg a vélemény, köszi.

Amint írtam, ha ugyanazt az emléktáblát helyezték volna vissza, akkor beszélhetnénk helyreállításról, azzal nem is lenne bajom.
süti beállítások módosítása